leyla chekatti
- chekatti.leyla@univ-guelma.dz
- chekatti.leyla@gmail.com
Thesis title
Thesis title (Ar)
Thesis title (Fr)
keywords
keywords (Ar)
keywords (Fr)
Abstract
The consumption of olive oil is witnessing a clear increase due to its sensory and therapeutic qualities. Olive oil is a real source of unsaturated fatty acids and several antioxidant molecules; the best choice for tools to verify the authenticity of olive oil. Consumers can pay the right price for this fine product.
The current research relies on implementing an application of a group of various molecular modeling methods, with the aim of studying the formation of host-involved compounds, which are formed when using a synthetic antioxidant, which is a synthetic compound similar to polyphenols. The formation of the radical from 1,2-dihydro-2-methyl was also studied. -2-phenyl-3hydrogen-indole-3-one-1-oxyl theoretically by B3LYP/6-31G(d) as well as its universal descriptors for the reaction were calculated. The formation of an inclusion complex (1:1 stoichiometry) between the radical form of 1,2-dihydro-2-methyl-2-phenyl-3hydro-indole-3-one-1-oxyl and ß-cyclodextrinalmethyl and was also studied b. B3LYP-D3/6-31G(d).
The results obtained showed that chemical spectroscopic methods in combination with statistical methods allowed for a better understanding of the content and nature of components in a complex mixture such as olive oil. Also, the theory conducted using NBO, NCI and AIM allowed that hydrogen bonds and VANDER WAALS are responsible for the stability of the two models.
Abstract (Ar)
تشهد استهلاك زيت الزيتون زيادة واضحة نتيجة لصفاته الحسية والعلاجية. زيت الزيتون هو مصدر حقيقي للأحماض الدهنية غير المشبعة ولعدة جزيئات مضادة للأكسدة ;الاختيارالامثل لأدوات التحقق من أصالة زيت الزيتون يمكن للمستهلكين دفع الثمن الصحيح لهذا المنتج الرفيع. .
البحث الحالي يعتمد على تنفيذ تطبيق لمجموعة من أساليب النمذجة الجزيئية المتنوعة، بهدف دراسة تشكيل المركبات المتضمنة للضيف/المضيف، والتي تشكلت عند استخدام مضاد الاكسدة الاصطناعي هو مركب صناعي مشابه للبوليفينولات كذلك تمت دراسة تكوين الجذر من 1،2-ثنائي هيدرو-2-ميثيل-2-فينيل-3هيدروجين-إندول-3-ون-1-أوكسيل نظرياً بواسطة B3LYP/6-31G(d) وكذلك الواصفات العالمية لها تم حساب التفاعل. تشكيل مجمع الاشتمال (قياس العناصر الكيميائية 1:1) بين الشكل الجذري لـ 1,2-ثنائي هيدرو-2-ميثيل-2- فينيل-3هيدروجين-إندول-3-واحد-1-أوكسيل وß-سيكلوديكسترينالميثيلي وتمت دراستها أيضًا ب. B3LYP-D3 / 6-31G (d)
اظهرت النتاىج المتحصل عليها ان أساليب الطيف الكيميائي بالاشتراك مع أساليب الإحصاء اتاحت لتحقيق فهم أفضل لمحتوى وطبيعة المكونات في مزيج معقد مثل زيت الزيتون.كذالك اتاحت النظرية التي اجريت باستعمال NBO وNCI و AIM ان الروابط الهيدروجينية و VANDER WAALS هما المسؤولان عن استقرار النمودجين.
Abstract (Fr)
La consommation d'huile d'olive connaît une nette augmentation en raison de ses qualités sensorielles et thérapeutiques. L'huile d'olive est une véritable source d'acides gras insaturés et de plusieurs molécules antioxydantes ; le meilleur choix pour les outils permettant de vérifier l'authenticité de l'huile d'olive. Les consommateurs peuvent payer le juste prix pour ce produit raffiné.
La recherche actuelle repose sur la mise en œuvre d'une application d'un groupe de diverses méthodes de modélisation moléculaire, dans le but d'étudier la formation de composés impliqués dans l'hôte, qui se forment lors de l'utilisation d'un antioxydant synthétique, qui est un composé synthétique similaire aux polyphénols. La formation du radical à partir du 1,2-dihydro-2-méthyle a également été étudiée. -2-phényl-3hydrogène-indole-3-one-1-oxyl théoriquement par B3LYP/6-31G(d) ainsi que ses descripteurs universels pour la réaction ont été calculés. La formation d'un complexe d'inclusion (stoechiométrie 1:1) entre la forme radicalaire du 1,2-dihydro-2-méthyl-2-phényl-3hydro-indole-3-one-1-oxyl et le ß-cyclodextrinalméthyle a également été étudiée. b. B3LYP-D3/6-31G(d).
Les résultats obtenus ont montré que les méthodes spectroscopiques chimiques combinées aux méthodes statistiques permettent de mieux comprendre la teneur et la nature des composants d'un mélange complexe tel que l'huile d'olive. Aussi, la théorie menée à l'aide de NBO, NCI et AIM a permis que les liaisons hydrogène et VANDER WAALS soient responsables de la stabilité des deux modèles.
Scientific publications
Solubility and Antioxidant Activity of 1,2-Dihydro-2-Methyl-2-Phenyl-3H-Indole-3-One-1-Oxyl Hosted at Randomly Methylated-Βétacyclodextrin: A Computational Investigation
Chekatti Leyla .Madi Fatiha.Nouar Leila.Oumeddour Rabah
Catégorisation : A
- DOI : https://doi.org/10.1080/10406638.2022.2097279
- N° : 11226
- ISSN : 1040-6638 EISSN : 1563-5333
Scientific conferences
Density functional theories study of the interactions between host randomly methylated B-cyclodextrin ans guest indolinonic nitroxideradical :MOlecular structure HOMO.LUMO.NCI .AIM analyses.
HOST GUEST INTERACTION BETWEEN RANDOMLY METHYLATED B-CYCLODEXTRIN AND INDOLINONIC NITROXIDE RADICAL.